تفاوت موتور کرکره برقی ای سی AC و دی سی DC

blogimg

تفاوت موتور کرکره برقی ای سی AC و دی سی DC

 

در این مقاله به صورت تخصصی به تفاوت های دو موتور ساید کرکره برقی ای سی و دو سی می پردازیم. بنابراین اگر میخواهید تفاوت های این دو نوع موتور را بدانید با ما تا پایان این مقاله همراه باشید.

 

همانطور که در جریان هستید، امروزه درب های اتوماتیک به دلیل دارا بودن مزیت های بسیاری ازجمله سهولت در استفاده ، بسیار مورد توجه قرار گرفته است .

درب های اتوماتیک انواع مختلفی دارند که یکی از انواع آنها ، کرکره برقی است.

کرکره برقی که به آن کرکره ریموت دار یا کرکره برقی ریموتی نیز می گویند ، درواقع شکلی مدرن از درب های دستی و سنتی است که توسط یک موتور الکتریکی و با توجه به فرمانی که از طریق ریموت یا وسیله ای مشابه ارسال می شود ، درب را باز و بسته می کند.

 

ما به صورت کلی سه نوع موتور کرکره برقی داریم:

۱- موتور ساید کرکره برقی (موتور زنجیردار یا موتور زنجیری کرکره برقی)

۲- موتور توبلار کرکره برقی (موتور تیوبلار، لوله ای یا توکار کرکره برقی)

۳- موتور سنترال یا سانترال کرکره برقی که به آن موتور ام سی (MC) نیز می گویند.

به صورت کلی، موتور های توبلار کرکره برقی و موتور سانترال کرکره برقی ای سی (AC) هستند و نوع دی سی ندارند.

این در حالی است که موتور های ساید کرکره برقی به دو دسته کلی تقسیم می شوند:

۱- موتور ساید کرکره برقی ای سی ۲۲۰ ولت (AC 220V)

۲- موتور ساید کرکره برقی دی سی ۲۴ ولت (DC 24V)

در ادامه به به تفصیل مفهوم ای سی و دی سی و معایب و مزایای موتور های کرکره برقی ای سی و دی سی را شرح می دهیم.

 

مفهوم ای سی و دی سی (AC & DC) در موتور های کرکره برقی چیست؟

درواقع ما از نظر مهندسی برق ، در مجموع دو نوع سیگنال ولتاژ برای موتور های کرکره برقی داریم:

ولتاژ ای سی (AC) و ولتاژ دی سی (DC)

 

حال این سوال مطرح میشود که تفاوت موتور کرکره برقی با ولتاژ AC و DC در چیست؟

برق ای سی (AC)، همان برق شهر است که مخفف عبارت Alternating Current یا همان جریان متناوب است.

این نوع از جریان به صورت سینوسی بوده و فرکانس آن در کشور ما ۵۰ هرتز است. البته در برخی از کشور ها، فرکانس برق شهر ۶۰ هرتز می باشد.سطح ولتاژ برق شهر یا همان برق ای سی در حالت تکفاز ۲۲۰ ولت (220 V AC) و در حالت سه فاز (380 V AC) 380 ولت ای سی است.

موتور های ساید کرکره برقی که با برق شهر کار می کنند به عنوان موتور ساید ای سی شناخته می شوند. برای کارکرد این نوع از موتور های کرکره برقی، فقط کافیست که آنها را به پریز برق وصل کنید.

حال این سوال پیش می آید که برق دی سی (DC) چیست؟

به این نکته توجه کنید که DC مخفف Direct Current به معنای جریان مستقیم است. این نوع از برق، مشابه ولتاژ و جریان خروجی یک باطری بوده و سیگنال آن یک خط صاف است. ولتاژ استاندارد دی سی ۱۲ ولت و ۲۴ ولت (12 & 24 VDC) است.

موتور های ساید دی سی کرکره برقی، دارای ولتاژ ۲۴ ولت دی سی هستند.

است که انرژی الکتریکی را به مکانیکی تبدیل کرده و درب را به حرکت در می آورند. اما در واقع ازنظر عملکرد و ساختاری با یکدیگر متفاوتند.

دقت کنید که موتور های دی سی کرکره برقی جدیدی وارد بازار شده اند که به آنها براشلس (‌Brush Less) می گویند که به معنی بدون ذغال و بدون براش است که این نوع از موتور کرکره برقی دی سی نیاز به نگهداری ندارد.

 

برخی از تفاوت ها که شامل مزایا و معایب هر یک از موتور های ای سی و دی سی کرکره برقی است به شرح زیر است:

یکی از مهمترین تفاوت های این دو موتور الکتریکی در تغذیه است. موتور کرکره برقی ای سی AC دارای ورودی تغذیه متناوب و موتور کرکره برقی دی سی DC با جریان غیر متناوب یا جریان مستقیم میباشند.

تفاوت دیگر موتور کرکره برقی ای سی و دی سی در کنترل سرعت میباشد.کنترل سرعت موتور ای سی AC با تغییر فرکانس ولتاژ ورودی صورت میپذیرد ولی در موتور های دی سی DC جریان سیم پیچ است که سرعت را کنترل و مدیریت میکند.

مصرف برق در موتورهای DC نسبت به موتورهای AC بسیار کمتر است. همراه با موتور های دی سی یک باتری بک آپ یا اصطلاحا یو پی اس UPS ارائه میشود که در صورت قطع برق برای تأمین برق موتور ها بتوان از آن بهره برد.

در مورد دمای عملکردی محیطی تفاوت خاصی بین موتور های AC و DC وجود ندارد. موتورها معمولا به گونه ای طراحی شده اند که در دمای بین ۱۰- تا ۷۰+ درجه سانتیگراد عملکرد مناسبی از خود نشان می دهند .

از لحاظ طول عمر، موتور های AC نسبت به موتورهای دی سی DC بهتر عمل میکنند ولی موتور DC عملیات کارآمدتر، دقیق تر، بی صداتر و روان تر را ارائه می کنند.

 

طراحی موتورهای DC به گونه ای است که محدوده طول عمر کمتری داشته اند .

موتورهای DC برخلاف موتورهای AC نیازی به خازن راه انداز ندارند. موتورهای DC نیاز به یک تبدیل جریان برق از جریان برق AC به DC برای تغذیه نیاز دارند.

همان طور که گفتیم، در بین موتور های کرکره برقی ، موتور توبلار کرکره برقی از نوع ای سی میباشند و با جریان برق متناوب عمل میکنند و بدون یو پی اس هستند.در مواقع قطعی برق میتوان از خلاص کن دستی جهت باز و بست کرکره استفاده کرد یا از یو پی اس ای سی استفاده کنیم.

شایان ذکر است که به دلیل دسترسی سخت به موتور جهت خلاص کردن در مواقع لزوم (موتور توبلار به صورت تو کار نصب میشود)، بهتر است از موتور با UPS استفاده کرد.

موتور ساید کرکره برقی هم به صورت ای سی و هم دی سی در برندهای مختلف موجود است.رایج ترین نوع موتور ساید کرکره برقی، موتور ای سی است. این نوع از موتور کرکره برقی با برق شهر کار می کند.

 

موتور کرکره برقی ساید ای سی ، خود به دو دسته تقسیم می شوند:

۱- موتور ساید ای سی تکفاز ۲۲۰ ولت (220 V AC )که معمولا موتور های ساید از توان ۳۰۰ کیلوگرم تا ۱۰۰۰ کیلوگرم به صورت تکفاز یا یک فاز تولید می شوند.

 

۲- موتور ساید ای سی سه فاز ۳۸۰ یا ۴۰۰ ولت (380/400 V AC )که معمولا موتور های ساید صنعتی با توان بیش از ۱۰۰۰ کیلوگرم به صورت سه فاز (۳ فاز) تولید می شوند.

 

همانطور که در بالا به آن اشاره شد ، موتور ساید کرکره برقی دی سی (DC)نیز موجود است. این نوع از موتور کرکره برقی برای کارکرد نیاز به یک دستگاه مبدل دارد که به اصطلاح در بازار به آن یو پی اس (UPS) می گویند. خروجی این نوع از یو پی اس ها که در واقع نوعی دی سی شارژ هستند و برق را در باطری ذخیره می کنند، ۲۴ ولت دی سی (24 V DC) است. در یو پی اس ها از دو عدد باطری ۱۲ ولت که با هم سری شده اند استفاده می شود. وقتی ما دو باتری ۱۲ ولت را با هم سری می کنیم، ولتاژ نهایی باتری ها ۲۴ ولت خواهد بود. به دستگاه یو پی اس، به اصطلاح دستگاه ذخیره برق یا دستگاه ذخیره برقدر باتری نیز می گویند.

البته به این نکته توجه کنید که موتور های ای سی نیز قابلیت اتصال به یو پی اس را دارند، البته خروجی یو پی اس در این حالت بایستی ۲۲۰ ولت ای سی باشد.

 

جهت اطلاع از قیمت و نحوه خرید انواع موتور کرکره برقی ای سی و دی سی با کارشناسان فروش بازرگانی درودیان تماس باشید.